Na našem minulém koncertě ve Vinohradském pivovaru jsme byli velice poctěni návštěvou jednoho veskrze noblesního pána, milovníka hudby a divadla a zakladatele naší kapely, pana Jiřího Vondrovice.

Pan Jiří Vondrovic, který loni oslavil významné životní jubileum a přes svůj zralý věk je stále velice vitální a činorodý, za což prý vděčí hudbě (rád si občas „zajamuje“ třeba na klarinet), ztvárnil za svůj život mnoho operních a operetních rolí, hrál v různých kapelách i ve známých orchestrech a jednu dobu dokonce v cirkusové kapele.

Již jeho tatínek byl herec, hrál v Novém divadle, a jeho kmotry byli Zita Kabátová a Oldřich Nový, ředitel Nového divadla. Nejprve se však pan Jiří Vondrovic nezačal věnovat divadlu, nýbrž hudbě; začínal hrát na harmoniku (znalci historie naší kapely zpozorní). Později absolvoval Vojenskou hudební školu V. N. v Liberci, a to jako bicista a klarinetista. Jako hudebník byl stálým hostem orchestru FYSIO. Kromě filmového a rozhlasového orchestru hrál též v orchestru Karla Gotta (v některých partech k písním skladatele Karla Svobody se občas objevila pasáž s poznámkou „zvonkohra – Vondrovic“). V 60. létech se účastnil turné po zahraničí, a to jako bicista v cirkusové kapele Californischer National Circus.

Ačkoliv byl zpočátku hlavně muzikant, dále tíhnul i ke zpěvu včetně operního a nakonec i k herectví. Inspirován zhlédnutím operety My Fair Lady v Karlínském divadle a svými prvními pěveckými úspěchy na koncertech s orchestrem Jaroslava Maliny odehraných v roce 1967 ve Švýcarsku u Bodamského jezera se na základě doporučení tehdejšího hlasového pedagoga Karla Gotta přihlásil na Pražskou konzervatoř. Po absolvování Pražské konzervatoře působil v Hudebním divadle Karlín či jako sólista opery v Divadle F. X. Šaldy Liberec, kde hrál hlavní role jako operní pěvec. Později působil také na Pražské konzervatoři jako učitel zpěvu na hereckém oddělení, kde učil zpívat začínající herce.

Zároveň vyučoval hudbě na ZUŠ Bajkalská 11 v Praze 10, kde počátkem 90. let minulého století založil Big Band Unisono, který pak řadu let budoval a vedl, za což mu tímto srdečně děkujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *